Itt van az ősz, itt az avarégetés

Beköszöntött az ősz. Egyre több kertben csapnak fel a lángok és az ezzel járó füst. Az avarégetést a levegőtisztaság-védelmi kormányrendelet és az esetlegesen megalkotott önkormányzati rendeletek szabályozzák. Persze a szakemberek a komposztálást javasolják, de van úgy hogy tüzelni kell. Ezt viszont csak a szabályok és a meghatározott időkeretek betartásával lehet.

 

Sajnos, a kerti hulladékkal a mérgező, perzisztens vegyszermaradvány is elég, s nem ritka, hogy a meggyújtott zöldbe műanyag és egyéb háztartási szemét is keveredik. Éppen ezért javasolja - többek között az - Európai Környezetvédelmi Ügynökség a komposztálást.

A levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001 (II/14.) számú kormányrendelet – amennyiben a helyi önkormányzat azt nem szabályozza külön rendeletben – alapvetően tiltja a kerti hulladék égetését. Sok önkormányzat helyi jogszabályt alkotott, melyben az év nagy részében megengedi a zöld javak füstölését.

Maglódon 2011 őszén október 1. és november 30 között hétköznap 18 óráig, szombaton 14 óráig lehet elégetni az összegyűjtött leveleket. Vasárnap és ünnepnapon egész nap tilos.

{jcomments on}

maglódinfo.hu  hírek
Ma 2024. Július 24., Szerda, Kinga és Kincső napja van. Holnap Kristóf és Jakab napja lesz.
facebook pécelinfo Kövesd a maglódinfo-t a facebookon is!

Maglód aktuális időjárása